Nelly Galama: hoofd, hart en handen in balans

Met een achtergrond in gezondheidswetenschappen heeft Nelly Galama, zelfstandig adviseur, haar hart verpand aan de zorg: “Ik heb nu nog dagelijks profijt van mijn onderzoekersblik om met mensen te kijken hoe je een praktische draai kan geven aan vraagstukken. We kennen ze allemaal: de managementboeken, de hypes. Maar het draait uiteindelijk om één centraal thema: “Wie ben jij als leider? En ja, moed en lef hebben helpt dan ook!”

Nelly put onder andere uit haar ervaringen als leidinggevende bij de politie: “Ik kende mezelf nog niet echt, was onzeker. Dat was voor mij een keerpunt: ik ging op onderzoek uit, wilde antwoorden op mijn vragen. Corona kwam. Een spannende tijd waarin niemand wist hoe het moest. We kregen van de afdeling Communicatie richtlijnen over wat wel en wat niet kon. De spanning liep op, er was veel druk. Slogans als ‘jij bent als verantwoordelijk leidinggevende de rots in de branding’ hielpen niet. We wisten het immers allemaal even niet. Het besef dat je dat ook als leider kan zeggen, gaf me het zetje om richtlijnen, protocollen en druk van buiten los te laten. Dus niet zozeer leiding geven, maar om leider te zijn.”

Bewust beschouwen

Voor Nelly zijn mindfullness, yoga beoefenen en er les in geven belangrijke ingrediënten om continu haar eigen gedachten en gevoelens te onderzoeken. “Dat is voor mij belangrijk: observeren, zonder dat je jezelf erin mee laat gaan. Van nature zet ik mijn hoofd en handen in, maar mijn hart ging niet in dezelfde vaart mee. Die wilde ik horen en laten meespelen. Daar heb ik vervolgens een concept voor ontwikkeld, om bewust keuzes te maken ook als iets spannend is. Dit gaat uit van een houding, waarbij je kijkt naar wat er bij jezelf gebeurt in een situatie. Ik begeleid het proces van leren om zo bewustere keuzes te maken en zo effectiever te worden. Het vraagt zelfvertrouwen om uit de routine van ‘rots in de branding’ te durven stappen en kwetsbaar te zijn.  Je creëert zo een sfeer, die mensen graag volgen. Het wekt vertrouwen. Gelijkmoedigheid en balans zijn cruciaal voor een leider. Zeker in de zorg, waar het steeds complexer wordt en we het met minder mensen moeten doen.

ONTwikkelen

Ontdekken wie jij bent als leider is leren en ONTwikkelen van gedrag waarmee je denkt aan verwachtingen te voldoen. De wikkels eraf. De meeste mensen zitten in een doe- of denk modus. Losmaken van oude patronen en routines die niet effectief zijn, is onderdeel van het proces. Die bieden immers niet (meer) alle antwoorden. Wat we nu voor elkaar kunnen doen, is verhalen en ervaringen delen. Van elkaar leren dat dit concept van hart, hoofd en handen werkt. En dan voor jezelf ontdekken: waar zit mijn balans? In die ontdekkingstocht komen de vragen vanzelf: Wat doe ik dagelijks, wat als het spannend wordt? Wat heb ik hoog te houden? Hoe wil ik het? Wat is het beste voor mijn medewerkers?

Balans biedt oplossingen

Ik heb ook geen pasklaar antwoord op hoe we de vraagstukken in de zorg moeten oplossen. Ik denk echter wel dat leidinggevenden vanuit hun talent krachtiger kunnen worden, wanneer ze hun hart in lijn brengen met hun hoofd en handen. Dan kom je tot andere oplossingen. De geijkte paden zijn al bewandeld. Veel onderzoek wijst uit dat bewust en met compassie leiden betere resultaten oplevert. Die feiten moeten we gebruiken om nieuwe wegen in te slaan. Evidence-based aan de slag met hart, hoofd en handen in balans.”

In haar praktijk Ynkear op de grens van Friesland en Groningen, hebben al verschillende leidinggevenden ervaren hoe een workshop aandachtstraining, yoga en ademoefening hen helpt om krachtiger en evenwichtiger te handelen in de praktijk.

 

leidersvoormorgen