Interview Marieke Postma en Veronique Meijer | Wij vonden de balans tussen impactvol werk doen en een relaxt leven leiden!

Wij vonden de balans tussen impactvol werk doen en een relaxt leven leiden!

Wie wil dat niet? Marieke Postma en Veronique Meijer hebben de magische mix van impact creëren en ontspannen leven gevat in Werk-Saam: “Voor ons is het antwoord op de vraag hoe je duurzaam leiderschap creëert: duo-leiderschap. Samen intekenen vanaf de start en daarmee effectief en synergetisch samenwerken in het vervullen van een opdracht. Wij zijn ervan overtuigd dat een ontspannen brein het beste werkt.” Maar hoe houd je het ontspannen in functies waar veel op je bord ligt, je rol van leider zwaar is en veel uren moeten worden gemaakt?

Duo-leiderschap

De ideeën voor duo-leiderschap vinden hun oorsprong in de principes van dienend leiderschap en de reviews die Marieke en Veronique ruim twee jaar lang wekelijks deden. Daar hebben Veronique en Marieke hun eigen draai aan gegeven in Werk-Saam, waar ze zelfs hun cv combineren. Daarop zijn carrièrestappen te vinden in sportmanagement, diverse zorgsectoren, overheid en onderwijs in verschillende rollen zoals onderzoeker, adviseur, trainer, coach en manager.

Veronique: “Het effect van duo-leiderschap is heel groot. Als je samen goed uitgelijnd bent, dan bereik je samen zoveel meer dan alleen. Je combineert de kennis, kunde, ervaring en persoonlijkheid van 2 in 1 functie, rol of opdracht. Je komt samen snel tot de kern en daardoor kun je versnelling aanbrengen.”

Marieke heeft de ervaring dat ze veel sneller leert in deze context. “Ik benut mijn eigen potentieel beter dan wanneer ik alleen werk. Ik ben bewuster van mijn eigen handelen, reflecteer meer en ik moet mijn gedachten en analyses sneller onder woorden brengen en omzetten in acties. Ik krijg ook meer feedback, daar leer ik ontzettend veel van. Met de inzichten van de ander erbij kom je sneller tot de goede besluiten. We verliezen geen tijd met de verkeerde dingen doen.”

Scherp blijven door reviews

“Wij werken met onze eigen variant van reviews: dat verweven we nu in het dagelijks werk, gecombineerd met 6-wekelijkse supervisie, wat soms veel weg heeft van relatietherapie. Omdat we zo intensief samenwerken: we zien alles van elkaar. Dat moet je goed onderhouden. In eerdere rollen deden we dat elke vrijdag van 9.00 tot 9.30 uur. We legden elkaar vier vragen voor: wat ging goed, wat minder, hoe zijn acties van de afgelopen week gegaan en wat staat er volgende week op de planning? Daar hielden we ons heel strak aan, want over dit soort onderwerpen kan je het ook uren hebben. Maar aan 15 minuten elk heb je genoeg, zelfs in een context waar je bijvoorbeeld elk op een andere werkplek zit”, vertelt Veronique.

Alles begint en eindigt bij jezelf. Als leider moet je heel goed in staat zijn naar binnen te kijken en van daar weer naar buiten. Marieke: “Wij richten ons op gelijkwaardigheid in het open en eerlijk gesprek. Dat vraagt oprechte aanwezigheid. Wat ons duo-leiderschap verder typeert is onze omzetkracht: van niets (of juist heel veel!) naar een concrete stap. Dat klinkt simpel en logisch, maar is vaak lastig. En we merken: dit gaat beter en sneller met z’n tweeën. Daar hoort veel reflectie en afstemming tussen ons tweeën bij. Paradoxaal genoeg is juist die tijd de versneller. Doordat je besluiten al vanuit meerdere perspectieven bekijkt en afweegt doe je meteen het goede. Daarnaast blijf je met z’n tweeën makkelijker op koers omdat je minder snel terecht komt in de waan van de dag. Je blijft samen ontspannen en vanuit dat potentieel kun je gebruik maken van alles wat je samen hebt.”

 

Opdrachtgevers krijgen diversiteit en flexibiliteit

“Het is ontzettend belangrijk om onze aanpak van het begin af aan goed met de opdrachtgever te communiceren. De eerste drie weken doen we alles samen en delen onze analyse dan met de opdrachtgever. Dan bepalen we op basis daarvan wat precies de opdracht wordt. Die kan wel eens verschillen met wat de opdrachtgever in gedachten had; vaak is dan de omzetkracht al nodig. Op basis van de opdracht verdelen we de taken, en we kiezen heel bewust voor specifieke momenten waarop we wel samen aanwezig zijn. Het kostenaspect is natuurlijk ook belangrijk: opdrachtgevers betalen echter niet twee keer zoveel. Hooguit een aantal uur extra, maar die verdienen zich snel weer terug. Van dubbel overleg en afstemmen is ook geen sprake. Je moet als duo wel heel goed uitgelijnd zijn, altijd in dezelfde lijn antwoorden geven. Anders gaan mensen shoppen: als ze bij de een niet krijgen wat ze hebben willen, proberen ze het bij de ander. Als opdrachtgever moet je ook willen dat wij veel van wat wij in de organisatie zien, terugkoppelen. Onze werkwijze levert veel reflectie op die weer op het bordje van de opdrachtgever komt. Daar moet je dan wel voor open staan.”

De toekomst van duo-leiderschap

Werk-Saam werkt met een andere partij samen om het concept van duo-leiderschap verder te brengen. De droom is dat duo-leiderschap heel gewoon wordt. Het is een mogelijkheid om talent en potentieel beter in te zetten, het is flexibel en minder kwetsbaar. Werken vanuit plezier en ontspanning verhoogt werkgeluk en productiviteit, wat zeker vanuit de voorbeeldrol van leiders een zeer positief effect op een organisatie kan hebben. Je leeft voor hoe dat echt goed kan werken, samen. “Het duurzaam invullen van managementfuncties is lastig voor veel organisaties. Wij geloven dat duo-leiderschap een oplossing kan zijn. We geloven ook dat dit voor vrouwen een aantrekkelijkere manier is om in de top te functioneren. Daarom gaan we dit vanuit onze eigen ervaringen verder uitdragen: want waarom zouden mensen dit niet willen?”

Advies van Werk-Saam aan de leiders van morgen

Twee is het begin van samen, Samen (werken) draagt bij aan ontspannen leiderschap: je kunt beter je energie managen en er daardoor vol voor gaan. Vanuit een kalm brein een volledige focus op datgene waarvoor je samen hebt ingetekend. Daardoor kun je met aandacht de open en eerlijke gesprekken voeren, de ander horen en zien en benoemen wat er is. Het effect is instant verbinding, de ander krijgt ruimte en kan floreren. Dat is je belangrijkste taak als leider. Ons advies is: ga op zoek naar én experimenteer met samen!

 

leidersvoormorgen